Veelgestelde vragen

1. Waarom kiezen voor Atkore Vergokan?

Atkore Vergokan is dé specialist in kabeldraagsystemen: kabelgoten, draadgoten, kabelladders, vloergootsystemen, montagesystemen, industriële vloerkanalen en functiebehoud.     

Onze troeven:

  • Hoogstaande, kwalitatieve producten
  • Made in Belgium
  • Uitstekende service en ondersteuning
  • Tijdige levering
  • 2 à 3 leveringen per week naar de Benelux en Frankrijk
  • Dagelijks internationaal transport
  • Export naar EMEA en APAC
  • Meer dan 4800 producten beschikbaar
  • Naast standaard producten ook op maat gemaakte producten
  • Jaarlijks 3 miljoen kabelgoten
  • Uitstekende partner voor grote projecten
  • Professionele online tools: My Vergokan, ETIM, Fabdis, 2BA, EDI, technische tekeningen
  • Via onze twee zusterondernemingen Vergo Galva en Vergo Coating komen wij tegemoet aan elke vraag over oppervlaktebehandeling.

2. Waar kan ik terecht als ik een offerte wens te ontvangen?

Voor een offerte kunt u terecht bij onze Customer Service via de online chat (groene balk rechts), via de customer portal, via mail Vergokansales@atkore.com of Vergokancustomerservice@atkore.com.

3. Wie kan ik contacteren in geval van vragen?

Voor al uw vragen kunt u terecht bij onze Customer Service via de online chat (groene balk rechts),
op het telnr +32 55 31 83 35, via mail Vergokansales@atkore.com of Vergokancustomerservice@atkore.com.

Voor specifieke vragen over een bepaald project kunt u terecht bij uw Atkore Vergokan vertegenwoordiger.

4. Hoe kan ik de voorraad raadplegen?

Voor al uw vragen over de voorraad kunt u terecht bij onze Customer Service via de online chat (groene balk rechts), via de customer portal, via mail Vergokansales@atkore.com of Vergokancustomerservice@atkore.com, of op het telnr +32 55 31 83 35.

5. Wanneer en hoe snel kan Atkore Vergokan leveren?

Atkore Vergokan doet er uiteraard alles aan om u zo snel mogelijk te beleveren. Stockartikelen kunnen heel snel geleverd worden. De levertermijn van niet-stockartikelen is afhankelijk van het type. Voor de buurlanden zijn er vaste leverdagen, maar uiteraard kan er steeds ook een express service geregeld worden.

6. Via welke kanalen is Atkore Vergokan verkrijgbaar?

Atkore Vergokan producten zijn te verkrijgen bij de elektro-groothandel en via distributeurs.

7. Waar vind ik een bibliotheek met bestekteksten, brochures en technische info?

Via de rubriek ‘Service & Support’ kunt u in het Download Center bestekteksten, technische info, de catalogus, brochures,  info over functiebehoud, enz. downloaden.

8. Waar vind ik Certificaten?

In de rubriek ‘Service & Support’ vindt u bij ‘Certificates’ een aantal algemene certificaten, certificaten elektrische continuïteit en certificaten Functiebehoud. Vindt u niet wat u zoekt, contacteer dan uw Atkore Vergokan vertegenwoordiger.

9. Waar vind ik technische tekeningen?

In de rubriek ‘Service en Support’ kunt u technische tekeningen aanvragen. U kunt zich ook registreren op de Partnerzone. Van zodra u toegang heeft tot de partnerzone kunt u vrij alle technische tekeningen raadplegen: DWG, STEP, REVIT, commerciële tekeningen, montage-instructies.

10. Zijn er instructievideo’s beschikbaar?

Twijfelt u of uw installateur hoe u een klikbare kabelgoot, een draadgoot of kabelladder moet installeren? Of hoe u een toestellenbeker monteert in een waterdicht klapdeksel?In onze rubriek ‘Service & Support’ vindt u de Atkore Vergokan Academy met tal van e-learning video’s waarin u klaar en duidelijk wordt uitgelegd hoe het product moet geïnstalleerd worden. U vindt ook alle e-learning video’s op ons Youtube kanaal.

11. Kabelgoten, draadgoten of kabelladders: wanneer gebruik ik welke soort?

Kabelgoten zijn de perfecte oplossing voor het wegwerken van allerlei soorten bedradingen en kabels. Kabelgoten hebben niet alleen een esthetische functie door ervoor te zorgen dat de wirwar aan kabels niet zichtbaar is, ze bieden ook een bescherming voor kabels, indien nodig ook in een vochtige omgeving. Onze kabelgoten zijn beschikbaar in verschillende breedtes, hoogtes en plaatdiktes, met perforaties of in gesloten uitvoering, al dan niet ineenschuifbaar. Wat gebruiksgemak betreft, is onze klikbare KBSCL een echte aanrader. Bovendien is die ook beschikbaar in zink magnesium, waardoor een uitstekende corrosiebescherming verzekerd is.

Draadgoten zijn vooral interessant in kleine ruimtes met een verlaagd plafond of met een verhoogde vloer, zoals bv kantoren en datacenters. De kabels zijn gemakkelijk te bevestigen en ook het in- en uitvoeren van de kabels is door het fijne draadpatroon eenvoudig. Bovendien is de koeling beter. Met een boutenschaar kunnen de draadgoten afgeknipt worden tot de gewenste lengte. Daarnaast biedt onze zink aluminium draadgoot (ZAVFUL) extra bescherming tegen corrosie.

Als er meer kabelgewicht moet gedragen worden, bij lange trajecten en bij grote ondersteuningsafstanden maakt u gebruik van kabelladders. Atkore Vergokan biedt een breed gamma kabelladders aan. Van lichte tot zware ladders voor grote overspanningen.
Ons uniforme kabelladdersysteem is innovatief, performant en bijzonder flexibel. Lengte, breedte en sportafstand kunnen variëren naargelang uw behoefte. Alle types worden gebruikt bij een brede waaier van elektriciteitsinstallaties in industrie, utiliteitsbouw en infrastructuurprojecten.
Onze kabelladders voldoen aan alle gekende Atkore Vergokan-kwaliteitseisen. Een absolute voorrang wordt gegeven aan veiligheid, duurzaamheid en betrouwbaarheid. Afgeronde hoeken en sporten geïntegreerd in de langsliggers staan borg voor een veilige montage en zorgen ervoor dat de kabels niet beschadigd raken.

12. Wat zijn de voordelen van de klikbare KBSCL?

Onze nieuwste kabelgoot is de klikbare KBSCL FUSION. Deze kabelgoten moeten niet meer aan elkaar vastgeschroefd worden, maar klikken gewoon in elkaar. Een tijdswinst van 15% en een betrouwbaarheid, stevigheid en draagkracht die minstens even groot zijn als bij de geschroefde versie. Bovendien lijnen de kabelgoten zich bij het vastklikken automatisch uit. Daarnaast biedt de zink magnesium KBSCL een optimale bescherming tegen corrosie.

  • KLIKBAAR
    Revolutionair schuif- en kliksysteem. De kabelgoten schuiven automatisch vast bij het in elkaar schuiven. Geen moeren, bouten, koppelplaatjes of clips meer nodig.
     
  • SNEL
    Twee elementen worden in elkaar geschoven tot je een klik hoort. De bijkomende bevestigingsstap met moeren of bouten is niet noodzakelijk. Indien je toch nog bouten wil gebruiken dan zal het door de nieuwe uitlijning ook heel snel gaan. Door de precieze uitlijning tussen twee opeenvolgende kabelgoten, is een laseruitlijning op langere trajecten niet meer nodig.
     
  • STERK
    Het belastingdiagram van de KBSCL is vergelijkbaar aan dat van onze KBSI kabelgoten met schroefverbinding.
     
  • BETROUWBAAR
    Onverwacht uit elkaar schuiven van de kabelgoten tijdens de montage is uitgesloten. Wil je toch moeren, bouten of koppelplaatjes aanbrengen? Dat kan, maar de maximaal toegelaten belasting wordt reeds door te klikken, bereikt.
     
  • VOORDELIG
    Geen hulpstukken en gereedschap nodig. Bovendien verloopt het ‘schuiven en klikken’ heel snel en volstaat één installateur. Je bespaart dus drie keer: op onderdelen, op mankracht én op tijd.
     
  • HOGE STANDAARD
    Verkrijgbaar in  verschillende uitvoeringen: voorverzinkt staal (sendzimir), zink magnesium, poedercoating en duplex. Stuk voor stuk  garanderen die een duurzaam resultaat in elke specifieke context. Bovendien zijn deze kabelgoten compatibel met onze hulpstukken.

13. Wat is Unistrut en waarom kiezen voor Unistrut?

Unistrut is al meer dan 90 jaar de toonaangevende leverancier van stalen C-profielen voor draagconstructies. De producten en diensten van Unistrut zijn synoniem met technische uitmuntendheid en betrouwbaarheid wereldwijd. C-profielen en montagehulpstukken van Unistrut bieden totale flexibiliteit bij het ontwerpen en bouwen van assemblages voor modulaire montagesystemen. De producten van Unistrut zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en afwerkingen. Deze afwerkingen bieden een verschillende mate van corrosiebescherming voor gebruik in uiteenlopende omgevingen.
Overzicht Unistrut producten.

14. Hoe kies ik de correcte plafond- of wandbevestiging?

Dit is afhankelijk van het gewicht en de beoogde steunafstand. Hoe groter de steunafstand, hoe meer gewicht de ophanging moet kunnen dragen.
Ook de belastingsdiagram van de kabelgoot, draadgoot of kabelladder in kwestie is hier belangrijk. Dit diagram geeft de maximaal toelaatbare belasting aan, afhankelijk van de steunafstand.  Zowel de maximale belasting van de wandconsoles, het maximale moment van de hangsteunen als de belastingsdiagrammen vindt u terug in de productinfo.

15. Wat is equipotentiaalverbinding?

Een equipotentiaal verbinding (EQ) is een elektrische kabel of een elektrische geleiding tussen metalen onderdelen onderling (zoals de kabelgoten of kabelladders) die voor extra veiligheid in de installatie kan zorgen door bijvoorbeeld een aardverbinding tot stand te brengen in de volledige kabeldraaginstallatie.
Elektrisch geleidende materialen die met elkaar verbonden zijn (zoals kabelgoten, kabelladders en draadgoten) hebben hetzelfde potentiaal en vormen dus een veilige situatie. Al onze kabelgoten en -ladders bezitten een equipotentiaal certificaat (EQ-test). Ze moeten op minstens 1 punt met een aardingsgeleider verbonden worden. Geïsoleerde onderdelen (zoals bvb dmv lakken of plastificatie) moeten met een aparte geleider met elkaar verbonden worden.

16. Hoe interpreteer ik een belastingsdiagram?

De belastingsdiagram is een grafiek die de maximaal toelaatbare gelijkmatig verdeelde belasting aangeeft voor meervoudige belastingondersteuning. Ze voldoet aan de norm
IEC 61537 met verbinding in het midden van de ondersteuningsafstand en eindoverspanning = 0,8 x span.

F = max. toelaatbare belasting (daN/m)
L = steunafstand (m)
Bv. L/100 = max. doorbuiging (m)

17. Wat is de minimale chapehoogte bij een verzonken vloergootsysteem & klapdeksel?

De minimale chapehoogte bij een verzonken vloer is 65 mm.
De maximale chapehoogte is 298 mm.

18. Hoe kies ik het correcte klapdeksel?

De keuze van het klapdeksel is afhankelijk van

  • het soort vloer: verzonken of verhoogd
  • de vloerafwerking: tapijt, linoleum, parket, tegel, vinyl, epoxy
  • de reiniging: droog of nat
  • het benodigde aantal toestellenbekers  
  • de esthetische voorkeur: rond, vierkant, rechthoekig

Alle info vindt u in onze brochure over vloergootsystemen.

19. Hoe kies ik het juiste toebehoren voor het klapdeksel?

Om het juiste toebehoren te bepalen, is het belangrijk om vooraf te beslissen hoeveel modules (stopcontacten) u wenst te monteren.
Een voorbeeld:
Per vierkant klapdeksel heeft u plaats voor drie universele toestellenbekers TSBO.
Per toestellenbeker TSBO9.45  is er plaats voor 4 stopcontacten + 1 schakelaar  of 9 modules 22.5mm  (dus 27 modules per vierkant klapdeksel).
Op de plaats waar geen toestellenbeker komt, plaatst u een blindplaat GBP.
Daar waar een toestellenbeker komt, kunt u die toestellenbeker afdekken met de bodemplaat ADPUB. Indien er beperkte chapehoogte is (6-8cm), kunt u opteren voor een toestellenbeker lage inbouw, de TSBL.  
Bij deze toestellenbeker wordt er geen extra hoogte verloren en kunt u de stopcontacten onder hoek plaatsen zodat het klapdeksel altijd dicht kan. Hierbij gaat de ruimte van één TSBO verloren en heeft u dus plaats voor minder stopcontacten of modules 45.45.

In het laatste hoofdstuk van de brochure over vloergootsystemen vindt u al onze toebehoren terug. 

20. Wat is functiebehoud?

Als er brand ontstaat, kan de veiligheid van personen enkel gewaarborgd worden wanneer alle noodzakelijke veiligheidsinstallaties blijven functioneren. Kabeldraagsystemen met functiebehoud behouden hun draagfunctie in geval van brand en dragen zodoende bij tot de blijvende werking van een installatie.

Atkore Vergokan stelt u systemen voor die de zware testen E30-E60-E90 doorstonden in dit gespecialiseerd domein, bestaande uit standaard en niet standaard draagconstructies. Dit betekent dat onze functiebehoudsystemen de elektrotechnische installatie bij brand in stand houden voor 30, 60 of 90 minuten. Onze producten zijn gecertificeerd volgens DIN 4102 deel 12. Bovendien zijn ook deze systemen bijzonder gemakkelijk te installeren.

21. Welke certificaten heeft de installateur nodig bij functiebehoud?

Dit is afhankelijk van de markt (bv. Duitsgezinde markten: standaard-draagconstructies) en volgende zaken:

  • Kabelgoot of kabelladder?
  • Wand- of plafondmontage?

Klik hier en navigeer met het pijltje van het dropdown menu tot u bij het gewenste certificaat bent gekomen.

22. Welke certificaten ivm functiebehoud kan Atkore Vergokan aanleveren?

Zowel voor kabelgoten als kabelladders zijn er certificaten beschikbaar voor:

  • Plafondmontage en wandmontage
    •  Met of zonder draadstang (kabelladders enkel met draadstang) - Standaard of niet-standaard draagconstructie
  • Verticale montage

Er zijn ook certificaten beschikbaar voor Kabelklemmen H.
Klik hier en navigeer met het pijltje van het dropdown menu tot u bij het gewenste certificaat bent gekomen.

23. Wat is AREI?  

AREI staat voor Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties. De voornaamste algemene wettelijke voorschriften inzake de elektrische installaties zijn hierin terug te vinden. Dit AREI werd ingevoerd bij koninklijk besluit van 10 maart 1981. Het is van toepassing op de elektrische installaties die na 1 oktober 1981 in werking werden gesteld. Het geeft een reeks beschermingsmaatregelen tegen de effecten van elektriciteit en bevat bovendien voorschriften met betrekking tot de keuze en de aanwending van elektrische leidingen, machines en apparaten. Klik hier voor meer info over het nieuwe AREI.
FAQ’s over AREI

24. Hoeveel  kabels kunnen in een klem type H voor functiebehoud?

In onze kabelklemmen type H mag maar één kabel per klem.

Een afwijking, zoals bv. een bundeling van twee of drie datakabels, is mogelijk op voorwaarde dat u dit laat goedkeuren en opnemen in het werfverslag door het keuringsorgaan.

25. Welke oppervlaktebehandeling kiezen voor een succesvol resultaat?

De levensduur van kabeldraagsystemen is afhankelijk van de omgeving waarin ze worden geplaatst. Daarom is het belangrijk om vooraf een grondig onderzoek te doen naar locatie, vochtigheidsgraad, zoutgehalte, luchtvervuiling, hygiëneregelgeving enz. om zo de corrosieklasse vast te stellen. De corrosieklasse helpt u het geschikte materiaal en de juiste oppervlaktebehandeling te kiezen.

Onderstaande tabel toont u de verschillende omgevingscorrosieklassen met de aanbevolen oppervlaktebehandeling.


26. Waarom zink magnesium of zink aluminium i.p.v. hot-dip?

Zink magnesium en zink aluminium zijn metalen coatings die een uitstekende bescherming bieden tegen corrosie. Dankzij hun unieke samenstelling zorgen deze coatings voor een zeer goede bescherming van de snijkant (zelfherstellend effect). Bovendien zijn ze milieuvriendelijk (minder gebruik van zink) en goedkoper dan thermische verzinking of hot-dip. Zink magnesium en zink aluminium zijn bijgevolg de perfecte keuze voor uiteenlopende binnen- en buitentoepassingen.